Jump to content

Klima Gazlarının Çevreye Etkileri Nelerdir?


CenGo
 Share

Önerilen İletiler

  • Üye

Yapılan araştırmalara göre insan organizmasını bitki ve su ortamlarını güneşten yayılan ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinden korumak ve yeryüzünün ısıl dengesine katkıda bulunmak şeklinde özetlenecek iki ana görevi olan atmosferin ozon tabakasının tahribinde otomobil klima sistemlerinde kullanılan Forane-R12’nin payının %20 dolayında olduğu görülmüştür. Bundan dolayı yukarıda açıklandığı gibi forane-R12 yerine R134a kullanılmaktadır. Kesinlikle bu ve buna benzer farklı yapıda gazlar otomobil klimalarında kullanılmamalıdır. İçerisinde karışım olan sahte gazlar ayrıca klima sistemine de çok zarar verirler. Bu konuyla ilgili Çevre ve Orman Bakanlığı soğutucu gazın alınması, satılması ve kullanılmasını yetkili ve belgeli kişilerin yapması için çalışma yapmakta ve bilinçsiz insanların bu işten uzak durmasını sağlamak için cezalar uygulamaktadır. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiyi Çevre ve Orman Bakanlığının web sayfasından alabilirsiniz. Klima gazının deriye ve göze temasında, solunması veya içilmesi durumunda insanlar üzerinde bir takım olumsuz etkileri vardır. Bunlar:

  • Kalıcı bir etkisi olmamasına karşın sıvı hâlindeki klima gazı deriye temas ettiğinde, soğuk yanıklar görülebilir. Genellikle deri ile temas ellerde olabileceğinden, eller özel malzemeden imal edilmiş eldiven ile korunmalıdır. Deri ile temas eden bölge; bez ile kurulanarak bol su ile yıkamalıdır. Herhangi bir etki görüldüğünde doktora başvurulmalıdır.
  • Klima gazının sıvı veya buhar hâlinde göze temasında, göz sıvısı ve doku tabakası donabilir. Klima gazı ile temas eden göz ovalanmamalı, en az 10 dakika steril göz yıkama solüsyonu ile yıkanmalıdır ve hemen doktora başvurulmalıdır. Klima sistemindeki herhangi bir çalışma anında, koruyucu gözlük kullanılmalıdır.
  • Uzun süre klima gazının solunmasında, yetersiz oksijen alınması nedeniyle, solunum zorluğu meydana gelir ve bu durum ani ölüme yol açabilir. Uzun süre klima gazı solumak zorunda kalan kişi, açık havaya çıkartılmalı, gerekiyorsa oksijen tüpü ile oksijen verilmelidir ve derhâl doktora başvurulmalıdır. Klima gazının açık olarak kullanıldığı yerlerin havalandırılması gerekir. Ancak tüpten klima sistemine gaz aktarma işlemleri için normal havalandırma yeterlidir.
  • Kalıcı etkisi olmamasına karşın R134a gazının mideye gitmesi durumunda, soğuk yanıklar olabilir. Herhangi bir etki görüldüğünde doktora başvurulmalıdır.

 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
 Share

  • Bize katılmak ister misin?

    Seni de aramızda görmek isteriz!

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Bu siteyi kullanarak, Kullanım Şartlarını kabul edersiniz.