Jump to content

Motor Kulağı Arızası Nasıl Anlaşılır?


CenGo
 Share

Önerilen İletiler

  • Üye

Motor kulağı otomobilin motorunu şasi veya taşıyıcı aksama bağlantısını sağlayan taşıma elemanıdır. Otomobilden otomobile yapısal farklılık göstermekle beraber sayı olarak da farklılık gösterebilmektedir. En çok tercih edilen tipi kauçuk motor kulaklarıdır. Bununla beraber hidrolik, kauçuk – hidrolik ve sportif amaçla kullanılan poliüretan malzemeden imal edilmiş motor kulakları da bulunmaktadır.

Motor Kulağı Ne İşe Yarar?

Motor çalışması esnasında titreşimler yaratır. Bu titreşimler ise otomobilin konforuna etki eder. Motor kulağı motorun çalışması nedeniyle ortaya çıkan titreşimleri absorbe eder. Otomobil seyir halinde iken motor ve şanzıman ikilisi bir bütün halinde otomobilin üzerinde kısmen hareket eder. Bu kısmi hareket motor – şanzıman kulakları ile kontrollü şekilde mümkündür. Diğer bir deyişle motorun gereğinden fazla hareket etmesini motor kulakları engeller.

Motor Kulağı Arızası Nasıl Anlaşılır?

Öncelikle motor kulağı nasıl arızalanır bundan bahsedelim. Araç üzerinde kullanılmış olan motor kulağı tipine göre farklı farklı arızalar gözlense de bu arızaların sonucu genelde aynı olur. Motor kulağı tipine göre kulak kopması, hidrolik yağ haznesinin patlaması, kauçuk malzemenin zayıflaması sonucu gereğinden fazla esneme gibi problemler ortaya çıkabilir. Bu problemlerin sonucunda otomobilin konforunda hissedilir değişiklikler görülebilir. Örneğin rölantide gereğinden fazla titreşim olması, otomobilin kalkışında (ilk kavrama) motor kısmından hafif bir darbe hissetmek veya anormal bir ses duymak, sert virajlarda veya sert frenlerde motor boşta gibi hissetmek.

Bu gözlemler dikkate alınıp gerekli önlemler alınmazsa neler olabilir? Otomobilin egzoz sistemine mekanik yük binebilir, egzoz borusu en zayıf yerinden çatlayıp kırılabilir. Motor soğutma sistemi elemanı olan soğutma hortumları fazla esneme nedeniyle zarar görebilirler. Otomobilin karteri zarar görebilir, zarar gördüğü taktirde yağ kaçakları meydana gelebilir.

Konu ile ilgili merak ettiklerinizi yorumlar bölümünden bizlere iletebilirsiniz.

kaynak

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
 Share

  • Bize katılmak ister misin?

    Seni de aramızda görmek isteriz!

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Bu siteyi kullanarak, Kullanım Şartlarını kabul edersiniz.