Jump to content

Egzoz Gazı Kontrolü Nasıl Yapılır?


CenGo
 Share

Önerilen İletiler

  • Üye

Ġçten yanmalı motorlarda silindirlerin içine alınan yakıt hava karışımı yakılarak güç elde edilir. Ġdeal koşullarda, yanma odasında karışımın tamamı yanar ve egzozdan karbondioksit (CO2), su (H2O) ve azot (N2) çıkar. Bu gazlar doğaya zarar verebilecek nitelikte değildir.

Fakat ideal yanma koşullarını etkileyen birçok unsurdan dolayı yanma sonrasında karbonmonoksit (CO), hidro karbonlar (HxCy) ve azot oksitler (NOX) gibi doğaya zarar verebilen gazlar da çıkar.

Yukarıda belirtilen doğaya zararlı egzoz emülsiyonlarının oluşumunu engellemek mümkün değildir. Çünkü bu gazların oluşumunda çok sayıda etken vardır. Fakat bu gazların miktarlarını yasalarla belirlenen sınırlar içinde tutabilmek mümkündür. Üreticiler tasarım sırasında bu durumu göz önünde bulundurarak üretimi gerçekleştirir.

Motorun çalışmaya başlamasıyla birlikte motor parçalarında aşınmalar ve malzeme yorulmaları gibi mekanik nedenlerden dolayı zararlı egzoz emülsiyonlarında zamanla artış görülebilir.

Bu nedenle egzoz gazı periyodik olarak kontrol edilmelidir. Egzoz gazının yasalarca belirlenen sınırların üstünde çıkması durumunda motor üzerinde bir takım onarımlar veya ayarlar yapılarak zararlı egzoz emülsiyonları kontrol altına alınabilir.

Aynı zamanda egzoz gazının kontrolü, motorun yakıt ve ateşleme sistemlerinin çalışması hakkında bilgi edinmekte bir yöntem olarak kullanılabilmektedir.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
 Share

  • Bize katılmak ister misin?

    Seni de aramızda görmek isteriz!

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Bu siteyi kullanarak, Kullanım Şartlarını kabul edersiniz.