Jump to content

Norveç 2025 itibarıyla petrol ile çalışan otomobil satışını yasaklıyor.

Konuyu değerlendir


CenGo
 Share

Önerilen İletiler

  • Üye

2025 tarihinden itibaren otomobil satın almak isteyen Norveçliler alternatif enerji ile çalışan otomobiller tercih edebilecek.

Fosil yakıtların er ya da geç tükeneceği; bu tüketim hızıyla dünyada yaklaşık 50 yıllık petrolün kaldığı çoğu kişi tarafından biliyor. Bu nedenle petrol ile elektriği bir arada kullanan hibrit otomobil, elektrikli otomobil ve hidrojen ile çalışan otomobil gibi alternatifler üretiliyor.

Tabii bu otomobillerin sadece üretilmesi yetmiyor, teşvik de edilmeleri lazım. Örneğin çevreciler dışında otomobil ve akaryakıt fiyatlarının uygun olduğu ülkelerde çoğu insan hala bu araçları almayı tercih ediyor.

İşte Norveç bu anlamda gelecek adına oldukça isabetli bir adım attı. Norveçli gazeteci Dagens Næringsliv’in haberine göre ülkedeki 4 ana siyasi parti, 2025 itibarıyla petrol ile çalışan otomobillerin satışını yasakladı. Yeni otomobil almak isteyenlerin elektrikli araç gibi alternatiflere yönelmesi gerekecek.

Petrol ile çalışan araçların yüksek oranda hava kirliliğine neden olduğu biliniyor. Buna karşın elektrikli otomobillerde böyle bir sorun bulunmuyor. Zira elektrikli otomobiller petrolle çalışmadığı için karbon salınımı yapmıyor. Hatta egzoz boruları bile bulunmuyor.
Henüz resmi imzalar atılmadı ancak Norveç yeni enerji politikasıyla oldukça radikal bir karar aldığı ifade ediliyor. Zira ülkenin ihracat gelirinin %39’u petrol ve doğal gaz satışı ile sağlanıyor.

Norveç medyasına göre kararın yasalaşması için ufak pürüzler kaldı. Diğer taraftan Norveç, yüzde 24 ile dünyanın en yüksek oranda elektrikli otomobil satan ülkesi konumunda bulunuyor. ABD’de ise bu oran yüzde 0.66. Yani Norveçlilerin bu gelişmeye ayak uydurması çok da zor olmayacak gibi görünüyor.

Norveç’in bu uygulamasını Hindistan ve Hollanda'nın da kendi ülkelerine uyarlaması bekleniyor.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

  • 3 months later...

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
 Share

  • Bize katılmak ister misin?

    Seni de aramızda görmek isteriz!

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Bu siteyi kullanarak, Kullanım Şartlarını kabul edersiniz.