Jump to content

Toyota Prius 1.8 Hybrid Synergy Drive Premium


Yönetici
 Share

Önerilen İletiler

  • Ev Sahibi

Hibrid otomobil teknolojileri arasında 12 yıllık bir deneyimi olan Toyota, yeni Prius ile karşımıza çıkıyor. Gezegenin en sevdiği otomobil sloganıyla billboardlarda gördüğünüz bu otomobil gerçekten de üzerinde büyük bir teknolojiyi barındırıyor.

Genelde test ettiğim otomobillerin yazılarına başlamadan önce kafamda birçok şey netleşir, ardından bilgisayarın başına oturduğumda da bunları arka arkaya koyar yazımı ortaya çıkarırım. Benzer teknolojilere sahip otomobillerde sistemlerin çalışma prensiplerine ve tepkilerine yabancı olmadığımız için gayet rahat bir tavır içinde hatta sohbet edermiş gibi yorumlarımı yapardım.

Fakat bu ay ki konuklarımızdan Toyota Prius barındırdığı teknolojisiyle pekte sohbet kıvamında anlatılacak bir otomobil değil. Hatta onunla ve teknolojisiyle ilgili o kadar çok anlatılacak şey var ki bu sayfalara sığdırabilecek miyim bilmiyorum.

Amerika başta olmak üzere Dünyanın yavaş yavaş elektrikli otomobillere yöneldiği şu günlerde ülkemiz geçtiğimiz birkaç yıl yılında iki farklı Japon markasının ülkemizde satışına başladığı modeller ile Hibrid otomobiller ile tanışmış oldu.

İlk kez benimde geçtiğimiz yıl direksiyonuna oturduğumuz Toyota Prius’un yenilenen modeliyle yaptığımız bu test sürüşü beni gerçektende bir hayli etkiledi diyebilirim.

Toyota Prius’ta görev yapan “Hybrid Synergy Drive” teknolojisine sahip bu motor markasının geliştirdiği en gelişmiş hibrid teknolojilerinden biri.

Mevcut hibrid motorlarda aracın performansını benzinli motor sağlarken, elektrik motoru yalnızca yardımcı konumda yer almaktayken, Hybrid Synergy Drive, teknolojisi sayesinde bu kavram tamamen tersine dönmüş. Bu sistemle birlikte performansdan ödün vermeksizin elektrikli motor daha önemli bir rol oynuyor.
Bir tork harikası olan yeni Toyota Prius’ta önceki versiyonda kullanılan 1.5 litrelik benzinli motor yerine yeni 1.8lt VVT-i Atkinson Cycle benzinli motor görev yapıyor. Bu motor 99 HP güce sahipken, elektrikli manyetik motor ise 650 V’lik maksimum voltajıyla 82 HP güç üretiyor.
Üç farklı sürüş modu bulunan yeni Prius’u ECO ile ekonomik, POWER ile güçlü, EV moduyla ise tamamen elektrikle kullanıma olanak sağlanıyor.

Mükemmel bir yumuşaklığa sahip sürüş konforuyla Toyota Prius’u başka bir otomobile benzetmeniz pekte kolay değil. 025 Cd’lik sürtünme katsayı değeriyle çıktığınız yüksek süratlerde bile bu aerodinamiği hissetmek mümkün.

CVT şanzıman sayesinde birbirini ardına geçen vitesler Prius’u bir anda üç basamakları kilometrelere yükseltirken otomobili sakin bir sürüş tarzıyla kullandığınızda 100 km’de 3.9-4.0 litrelik yakıt tüketim değerlerini görmek çok zor değil.

Toyota Prius’ta özellikle rahat iç mekanda dikkatimi çeken bir özelliğe de değinmek istiyorum. Standart olarak sunulan gösterge panelinin üst kısmında yer alan head-up display (ön cama yansıtılan gösterge), dünyada bir ilk olan direksiyon düğmeleri dokunmatik takip sistemi ve ana gösterge tablosu, araçla ilgili bilgileri tam göz hizasında verirken, sürücünün gözünü yoldan ayırmadan tüm göstergeleri okuyabilmesini ve tüm kontrol düğmelerine kolayca ulaşabilmesini mümkün kılıyor. Bu özellik son dönemde kullandığım bir çok lüks otomobil rastlamadığım bir özellik.

Sonuç olarak Prius Dünyanın en çevreci otomobillerinden biri. Ayrıca sağladığı yakıt ekonomisi de dizellere taş çıkarır türden. Fakat bunca güzel şeyin yanında Prius’u satın almak için ödemeniz gereken 49.400 Euro günümüz şartlarında bir hayli yüksek bir rakam.

BİLMENİZ GEREKENLER

Fiyat: 49.400 Euro
Motor: 1798 cc, 4 silindirli, 99 HP @ 5200 d/d, 142 Nm @ 4000 d/d
Elektrik Motoru: 650 V, 82 HP, 207 Nm
Hibrid sistem maksimum güç: 136 HP
Aktarma: 6 ileri otomatik, önden çekişli
Performans: 0-100 km/s 10.4 sn, maksimum hız 180 km/s
Tüketim (ort): 3.9 lt/100 km
Ağırlık: 1380 kg

Yazı: Ahmet Armağan

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
 Share

  • Bize katılmak ister misin?

    Seni de aramızda görmek isteriz!

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Bu siteyi kullanarak, Kullanım Şartlarını kabul edersiniz.