Jump to content

Motor Parçaları ve Görevleri


Yönetici
 Share

Önerilen İletiler

  • Ev Sahibi

Motor parçaları:

1-Silindir bloğu(motor bloğu)  :

Silindir bloklarında malzeme olarak dökme demir kullanılır. Dayanımı artırmak içine krom ve nikel gibi bazı katıklar katılır. Motorun gövde kısmını oluşturur. Bu kısımda bilinmesi gereken piston ve krank miline yataklık eden parçadır. İçerisinde su ve hava kanalları vardır.

2-Silindir kapağı :

Silindir bloğunun üst kısmını kapatan kapağa silindir kapağı denir. Yanma basınçlarına ve sıcaklığına dayanıklı olmalı ve çok iyi soğutma yapabilmelidir. Üzerinde yağ ve su kanalları bulunur. Silindir bloğu ile silindir kapağı arasına sızdırmazlığı sağlaması için silindir kapak contası konulur. Genellikle silindir kapağı kam miline ve subaplara yataklık eder.

3-Subap kapağı (külbütor kapağı):

Silindir kapağının üzerini kapatan parçadır. Genelde motor yağı bu kısımda bulunan kapaktan konulur.

4-Karter:

Silindir bloğunun alt kısmını kapatan parçadır. Motor yağı bu kısımda depolanır. Karterin alt kısımda yağ boşaltma tapası vardır.

5-Krank mili:

Silindir bloğunun alt kısmında yataklandırılmıştır. Piston kolunda aldığı doğrusal hareketi dairesel harekete çeviren parçadır. Krank milini uç kısmı volan denilen dişliye bağlıdır. Marş motoruda ilk hareket esnasında volanı çevirir.

6-Piston:

Hafif alaşımlardan üretilen pistonlar ısıya ve basınca karşı dayanıklıdır. Pistonlar silindirin içinde hareket ederek motorda zamanları oluştururlar.

7-Piston kolu(biyel):

Piston ve krank milini birbirine bağlayan elemandır.

8-Sekmanlar:

Pistonların üzerinde bulunurlar. Silindire alınan yakıt hava karışımını pistonla silindirin arasından sızmasını önler. Bu sayade  motor gücünü düşmesini önler. Aynı zamanda silindirlerin yağlanmasına yardım eder. Kompresyon ve yağ sekmanı olarak ikiye ayrılırlar.

9-Eksantrik(kam) mili:

Krank milinde zincir veya kayış yardımıyla hareket alan eksantrik mili üzerinde bulunan kamlar sayesinde subapların açılmasını, distribitörün,benzin otomatiğinin,yağ pompasının çalışmasını sağlar.

10-Subaplar:

Subaplar sıcağa, basınca, korozyona dayanıklı olmaları içinkrom nikelli çelikten yapılırlar. Emme ve eksoz olmak üzere iki çeşit subap vardır. Emme zamanında silindire karışımın alınmasını, eksoz zamanında yanmış gazların dışarı atılmasını şıkıştırma zamanında kaçırmazlığı sağlarlar.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
 Share

  • Bize katılmak ister misin?

    Seni de aramızda görmek isteriz!

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Bu siteyi kullanarak, Kullanım Şartlarını kabul edersiniz.