Jump to content

Başka araçtan akü takviyesi nasıl yapılır?


CenGo
 Share

Önerilen İletiler

  • Üye

DÜZ ŞANZIMANLI ARAÇLARDA İLK ÖNCE İTEREK ÇALIŞTIRMAYI DENEYİN

Kontağı açın ve debriyaj pedalına basın. Birkaç arkadaşınızdan aracı itmelerini ve olabildiğince hız kazandırmalarını rica edin. İkinci vitese geçin, hızlıca debriyajı bırakın ve motor ateşlendiğinde gaz pedalına basın.
İterek çalıştırma işe yaramazsa aracınızı başka bir akü kullanarak çalıştırmayı deneyebilirsiniz.

ADIM 1 – ARABANIZ İÇİN DOĞRU EKİPMANLARI ALIN

Akü kabloları, birçok araç tipi ile kolay kullanılabilmesi için en az 3 metre uzunluğunda olmalıdır. Sadece bu iş için tasarlanmış kabloları kullanın; iki kablo mevcuttur – biri kırmızı diğeri de siyah. Bu işlemle bazı araçların elektronik ateşleme sistemleri zarar görebileceğinden, aracınızın kullanım kılavuzunda bu nedenle başka bir akü ile çalıştırmamanız gerektiğini yazan bir madde olmadığını kontrol edin.

ADIM 2 – KABLOLARI BAĞLAMADAN ÖNCE

Akü, aracın bir süre kullanılmaması sonucu boşalabilir. Bunu fark ettiğinizde evde veya iş yerinde olma olasılığınız yüksektir. Böyle bir durumda hemen aracının aküsünden yararlanacağınız bir arkadaşınızı arayın. Genelde yoldayken akü bitmez ancak biterse bir çekici çağırın.

ADIM 3 – KABLOLARI BAĞLAYIN

İki aracın da kontağı kapalı olmalı ve araçlar kesinlikle birbirine temas etmemelidir. Her bir aküde metal kutupları bulun. Birisi pozitif (+) diğeri negatiftir (-). Bazı araçlarda kutuplara ulaşmak için plastik ya da lastik akü kapaklarını kaldırmak zorunda kalabilirsiniz. Kırmızı kablonun bir ucunu aracınızın aküsünün pozitif kutbuna bağlayın. İlk bağlantı yapıldıktan sonra kabloların her bir ucundaki iki klipsin birbirine değmemesine özen gösterin, aksi takdirde kısa devre oluşur. Aynı kırmızı kablonun diğer ucunu diğer aracın aküsünün pozitif kutbuna bağlayın. Siyah kablonun bir ucunu diğer aracın aküsünün negatif terminaline bağlayın. Siyah kablonun diğer ucunu da aracınızın motor bloğuna ya da kaportaya bağlayın. Negatif kabloyu aracınızın bitmiş aküsüne ya da akünün yakınına BAĞLAMAYIN.
Not: Bazı araçlarda akü bagaj kısmındadır. Bu araçlarda motor kapağı ya da bagajın halısı altında yerleştirilmiş özel kutuplar vardır – şüpheniz varsa kullanım kılavuzuna bakınız.

ADIM 4 – ÇALIŞTIRIN!

Diğer aküden faydalanarak aracınızı çalıştırın ve motoru bir süre yüksek rölantide bırakın. Bu sürede akü, alternatör sayesinde bir miktar şarj olacaktır ama bu şarj, aracınızı kapatıp tekrar çalıştırmaya yetmeyeceğinden, motorunuzu kapatmayın.

ADIM 5 – BAĞLANTILARI AYIRIN VE YOLUNUZA DEVAM EDİN!

Aracınız diğer araç arasındaki kabloları, bağlantıları yaparken kullandığınız sıranın tersini kullanarak çıkarın. Siyah kabloyu önce yeni çalıştırılmış aracın karoserinden sonra da diğer aracın aküsünden çıkarın. Sonra kırmızı kabloyu önce diğer araçtan sonra da yeni çalışmış olan araçtan çıkarın.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
 Share

  • Bize katılmak ister misin?

    Seni de aramızda görmek isteriz!

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Bu siteyi kullanarak, Kullanım Şartlarını kabul edersiniz.