Jump to content

Seat – Leon ST Detaylı İnceleme


Yönetici
 Share

Önerilen İletiler

  • Ev Sahibi

Seat, Volkswagen Grubu tarafından satın alındıktan sonra büyük bir atılım gerçekleştirdi. İspanyalı üreticinin, platformunu Volkswagen modelleri ile paylaşan yeni modelleri sadece ülkemizde değil, dünyanın pek çok bölgesinde seçenek ediliyor. Leon, Seat’ın en çok satan modellerinden biri ve benim kriterlerime göre de markanın şu anda satışta olan en şık otomobili. Şayet bundan evvelki test yazılarımı okuduysanız, station wagon gövdeli otomobillere duyduğum ekstra sevgi ve saygıyı fark etmişsinizdir. Sözü uzatmadan yazımızın ana karakteri olan Seat Leon ST’den söz etmeye başlayayım.

Leon ürün gamının station gövdeli sürümü olan Leon ST, üç ve beş kapılı kardeşlerine mukayese et, tabii olarak değişik bir arka tasarıma sahip. İspanyalı tasarımcılar gövdeyi uzatırken, otomobilin kendine has bir kimliğe sahip olmasını istemiş olacaklar ki, ST’de standart Leon’un stoplarından farklı stoplara yer vermişler. Bence otomobilin daha tok ve iddialı görünmesini sağlayan bu daha kalın stoplar ile tasarımcılar emellerine erişmiş gibi görünüyor. Leon ST’nin ön bölümü ise genel olarak hatchback gövdeli Leon’lardan değişik değil. Test aracımız bilhassa opsiyonel olarak sunulan tamamiyle LED farların da yardımıyla şık bir buruna sahip, yeniden opsiyonel olarak sunulan 17 inçlik jantlar ise otomobilin şıklığını devam ettirmesini sağlıyor.

Leon ST’nin kapısını açıp içeriye oturduğunuzda tanıdık bir görüntü ile karşılaşıyorsunuz. Tanıdık cilt direksiyon simidi şık ve ele iyi bir şekilde oturuyor. Direksiyonun ardında Seat’ın sportif fontu ile yine tanıdık gösterge oturumu bulunurken, orta konsolda yeterli büyüklükte bir dokunmatik ekran bulunuyor. Leon ST’nin arka koltuklarında diz, omuz ve baş mesafeleri yeterli, iki arka koltuğun arasında yer alan kol dayama ise, kayak gibi uzun eşyaların taşınmasına imkan sağlayacak şekilde, koltuğun arka bölümü ile beraber açılabiliyor. Arka koltuğun gerisindeyse 587 litre hacminde geniş bir bagaj bulunuyor.

Leon ST’nin kaputunun altında tanıdık 1.6-litre hacimli TDI dizel motor bulunuyor. 105 bg güç ve 250 Nm tork üreten bu birim, ürettiği güç ve torku 7-ileri DSG şanzıman üzerinden ön tekerleklerine aktarıyor. Bu bileşim ile beraber 0-100 kilometre/s hızlanmasını 11 sn’de bitiren otomobil, fabrika verilerine göre 3.9 lt/100km’lik vasati yakıt tüketimi sunuyor. İstanbul trafiği içerisinde ise bu değer 5.5 – 6 lt/100km gibi oldukça mantıklı bir aralıkta dolaşıyor. 7-ileri DSG şanzıman seri ve konforlu vites geçişleri ile size sürüş stilinize göre konforlu veya sportif sürüşler yaşatabiliyor. Seat mühendisleri otomobilin arkasında yer alan ekstra kütleyi yönetme ile ilgili da iyi bir iş muvaffak olmuş ve otomobilin Leon hatchback ile oldukça benzer bir sürüşe sahip olmasını sağlamış.

Seat’ın Leon ST için fiyatlandırma siyaseti da bir hayli başarılı. Leon hatchback ile aynı olan 70.000 TL’lik ücret yaftanına sahip olan Leon ST 1.6 TDI yalnızca DSG şanzıman ile birlikte sunuluyor. Uygun fiyatının yanı sıra uygun opsiyon fiyatlarını da olası sahiplerine sunan Leon ST, mantığını kullanan bir tüketici için oldukça doğru bir seçenekmiş gibi görünüyor. 

Motor: Sıralı 4-silindir, 1598 cc, turbo dizel

Güç: 105 bg @ 3000-4000 d/d

Tork: 250 Nm @ 1750-2750 d/d

0-100 kilometre/s: 11 sn (fabrika verisi)

Maks hız: 191 kilometre/s (fabrika verisi)

Vasati tüketim: 3.9 lt/100 kilometre (fabrika verisi)

CO2: 102 g/kilometre

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
 Share

  • Bize katılmak ister misin?

    Seni de aramızda görmek isteriz!

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Bu siteyi kullanarak, Kullanım Şartlarını kabul edersiniz.