Jump to content

İkinci El Araba Fiyatları Düşecek mi?

Konuyu değerlendir


Yönetici
 Share

Önerilen İletiler

  • Ev Sahibi

İkinci el araba almayı düşünenler, son ÖTV zammı, sıfır araç ücretlerinin yükselmesi bu vaziyetin ikinci el araç piyasasına yansıması gibi oldukça kafa karıştırıcı bir dönem içinde zorlanıyorlar. ‘Bu devirde araba alınmaz’, ‘bu ücrete araba alınmaz’, ‘araba ücretleri daha da artacak’, ‘araba ücretleri düşecek’, ‘sıfır arabalar daha dahi uygun’ gibi pek çok süpekilasyon ortalıkta dolaşıyor. Bunca birbirinden değişik dedikodu içinde ne alacağına, alıp almayacağına karar vermek oldukça zor. İşte o dedikodulara uzman gözüyle cevap sunmak, işleri sizin için biraz netleştirmek istedik:

Yorum Yapmak Kolay Değil!

2. el araba ücretleri düşer mi, yükselir mi yorumunu yapmak ne yazık ki hiç de kolay değil. Önümüzdeki dönemde ikinci el araba ücretleri nasıl olacak konusu üzerine tahminler pek çok parametreyi bir arada değerlendirerek ele geçirilebilir. Bu tahminler de hiçbir zaman net sonuçlar vermeyecek ancak gerçeğe değin en yakın tahmin için yararlı olacaktır. Mesela kendi araç markası olmayan ülkemiz için dolar kuru, kur karşısında TL’nin değeri, dünya otomotiv imalatı, imalatta bizim pazar hissemiz gibi son derece ekonomik konular uzman gözüyle değerlendirilmelidir. Bunlara ek olarak, sizin almak istediğiniz aracın ücretini etkileyen özel ayrıntılar söz konusudur. Bir aracın ücretini ne belirler diyorsanız, yanıt şöyle özetlenebilir:

İlk olarak alakalı marka-modellerin Türk otomotiv pazarında gördüğü talep ehemmiyetlidir.Araçtaki ek donanım paketleri, hasar vaziyeti, kilometre’si, yaşı, model ve varsa sürümü, kasa tipi, yakıt tüketim şekli, vites şekli, kaçıncı sahibinden satılık olduğu, aynı aracın sıfır ücreti ve kampanyaları hem de rengi, plakası gibi pek çok ayrıntı ücret belirlemek üzere birer kriter olur. Bu değerler tek tek ve birbiriyle irtibatlı olarak ikinci el araç piyasasını şekillendirir. Bu yüzden ve özetle; araba ücretleri düşecek veyahut araba ücretleri yükselecek gibi açıklar, öyle oturduğunuz yerden yapılacak gibi değildir. Gelelim asal suale: ikinci el otomobil ücretleri düşecek mi?

İkinci El Araç Ücretleri Düşebilir mi?

İkinci el araba ücretlerinin önümüzdeki dönemde bir parça düşme ihtimali var. Bu yaygın kanının nedenleri ise şöyle özetlenebilir:

Son zamanda dolar kurundaki değişim, araç ücretleri için bir parça pozitif bir sinyal veriyor.

Kurban Bayramı sonrasında pek çok araç sahibinin ikinci el duyurusu vereceği öngörüsüyle pazarın hareketlenme ihtimali de yüksek.

Kurban Bayramına ek olarak yaz sezonunun da kapanması üstüne bir de pek çok aile için ehemmiyetli olan okul dönemimin başlaması, yeniden sahibinden ikinci el satılık, sahibinden acil satılık duyurularının artacağına konusunda yeşil ışık yakıyor.

İstanbul ve bölgesine özel olan ancak çok sayıda araç sahibini ve oto galeriyi etkileyen Temmuz ayındaki dolu felekatinin neticelerinin da ikinci el piyasasına yansıyacağı düşünülüyor. Çünkü, bu araçlardan başka bir deyişle dolu vurmuş araçlardan satılık duyuruları kesinlikle çıkacaktır. Dolu vurmuş araçların motor ve yürüyen aksamında mesele olmadığı halde kaporta boyası hasebiyle bir miktar ucuza gideceği de net. İşte bu vaziyet dahi ikinci elde ücretlerin vasatiyi etkileyecek şekilde düşmesine neden olabilir. Aynı zamanda kış boyu dolu yağışına karşı dikkatli olmakta yarar var.

Kışın araba göstermek, arabayı satmak veyahut satın almak üzere şehir değiştirmek zorlaşır. İnsanların yolcu isteği dolayısıyla da yeni bir araba alma isteği de azalır. Bu yüzden yaklaşan kış mevsiminin de alıcı bulma zorluğu dolayısıyla bir nebze ücretleri aşağı çekmesi muhtemel.

İkinci el araç satışı yapan bir takım galeriler, açık alanda bıraktıkları satılık araçları kara kış gelmeden elden çıkarmak isterler. Yeniden bu vaziyet da bir fırsat olarak görülebilir.

Özetle, daha çok dönemsel ve abuhavasal sebeplerle yaklaşan kış mevsimine doğru ikinci el araç piyasasında bir miktar düşüş gözlenebilir demek yanlış olmayacaktır.

İkinci el araç ücretlerini incelerken çok dikkatli davranmak ehemmiyetlidir. Duyuruları daimi izlemek, en son bir haftanın duyuruları gibi en yeni duyuruları kaçırmayacak şekilde sistemsel filtrelemelerle duyuruları incelemek, en avantajlı duyurusu kaçırmamak için doğru bir metot olabilir. Duyuruların ücretlerinin düşük olması, bu duyuruya netlikle güvenmenizi gerektirmez. Duyurudaki aracın ücretin ne kadar avantajlı olursa olsun ikinci el araç dolandırıcılarına karşı uyanık olun. Katiyen kapora vermeyin, noter onayı almadan para transferi yapmayın.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
 Share

  • Bize katılmak ister misin?

    Seni de aramızda görmek isteriz!

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Bu siteyi kullanarak, Kullanım Şartlarını kabul edersiniz.