Jump to content

Araba Nasıl Daha Az Yakar?


Yönetici
 Share

Önerilen İletiler

  • Ev Sahibi

Arabanın Az Yakmasını Sağlayan Tüyolar Yakıt yazımızda sizlere araç yakıtı mananında stratejiler paylaşacağız. Her manada son zamanlarda bir hayli insanın sıkıntısı haline gelmiş vaziyette. Bilhassa ülkemiz gibi sıvı yakıtın bir hayli fazla satıldığı bir ülkede yaşayınca hepimiz bir müddet sonra belimizi bükmeye başlayan yakıt giderlerinden dolayı araba ’nın az yakmasını sağlayan tüyolar aramaya başlıyoruz. Gerek aracı kullanım teknikleriyle gerek yakıt veyahut motor için kullanılan yakıt katkı maddeleriyle bu meselemize çareler bulmaya çalışıyoruz. Araçlarımız az yakması için nasıl kullanılmalı?

Motorunuzun Bakımını Eksik Etmeyin

Yakıt sarfiyatını artıran veyahut azaltan en büyük faktörlerden biri de motorun bakımıdır. Eskimiş motor yağı ve hava filtresi yakıt sarfiyatını artıran faktörlerin başında bulunur. Bundan dolayı uygun kilometreler içinde hem motor yağınızı hem de hava filtrenizi değiştirmeye özen gösterin.

Aracı Boşa Atmayın!

Bu vaziyet sürücüler arasında en çok tartışılan konular içindedir. Araç boşa atılınca mı, yoksa viteste iken mi daha az yakar. Bu vaziyeti şöyle izah edelim kırmızı ışığa yaklaşıyorsunuz ve aracı boşa atıp frenle ışığa doğru yaklaşıyorsunuz. Siz sanıyorsunuz ki araç daha az yakıyor. Aksine araç rölanti vaziyetine geçmiştir ve rölanti vaziyetinde aracımız 0.5lt/saat yakıt tüketir. Bunun aksine ışığa yaklaşırken ayağımız gazdan keserek motor freni ile ışığa yaklaşmalıyız. Yeni araçlarda araç viteste iken ayak gazdan kesildiğinde ‘’cut off’’ sistemi devreye girer ve araç motora giden yakıtı keser. Yavaşlamak için motor freni kullanacağımız için fren balatalarını da eskitmemiş oluruz.

Vites Geçişlerini Hızlandırın

Araçlarınız maksimum devire geldiği vakit motoru fazla bağırtmadan hızlıca vites geçişlerini yapın böylelikle motorun yakıt sarfiyatını düşürmüş olacaksınız. Bilhassa 1. Viteste fazla yol almayın. Zira 1. Vites hareketsiz olan aracı hareket haline geçirmek için koyulmuş bir vitestir. Haliyle de viteste yakıt harcaması diğer viteslere kıyasla daha fazla olacaktır.

Motor Isınmadan Hareket Etmeyin

Soğuk motorla yola çıkmayın. Aracı çalıştırıp hemen hareket ederseniz şayet aracınızda oluşan ataklık tesirini fark faktörüz olası olacaktır. Başka bir deyişle araç iyi çekmeyecektir. Buna kıyasla yakıtını da üzgün yakamayacaktır. Bilhassa soğuk günlerde sıcaklık ibresi biraz yükselmeden hareket etmemenizde yarar var. Ters halde motor bloğunu da çatlatabilirsiniz.

Araçlarınıza az yaktırma teknikleri kesin artırılabilir. Fakat en ehemmiyetli unsurla bu başlıklar altında topladıklarımızdır. Bakımlı ve sıhhatli bir motor ile iyi kullanım teknikleri size yakıt tasarrufu olarak geri dönecektir.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
 Share

  • Bize katılmak ister misin?

    Seni de aramızda görmek isteriz!

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Bu siteyi kullanarak, Kullanım Şartlarını kabul edersiniz.