Jump to content

Araba Kullanmanın Püf Noktaları


Yönetici
 Share

Önerilen İletiler

  • Ev Sahibi

ARAÇLARIMIZLA DERİN SUDAN GEÇMEK:

Büyük su birikintilerinin oluştuğu dereler ve nehirlerin içerisinden geçme zorunluluğu olduğunda aracımızın hızını keseriz. Çünkü aracımızın geçtiği kısımdaki suyun derinliği önemlidir. Araç radyatör pervanelerinin alt kısmına kadar suya girebilirler. Normal olarak da araçların radyatör pervanesi ile yerden yüksekliği 25-30 santimetre arasındadır. Bu aracın tekerleklerinin orta noktası ile lastiklerin mesafesi yere değdiği nokta kadardır. Yani bir aile otomobili 25-30 santimlik bir su birikintisi üzerinden geçebilir. Geçeceği su miktarı yüksek ise su damlacıklarını geçiş esnasında kuvvetli bir sprey gibi motorun üstüne püskürtür. Bu püskürtme sonucunda bujilerin ve distribütörün ıslanmasına ve aracın stop etmesine neden olur. Tam su birikintisinin ortasında da kalakalır.


Suyun içinden geçerken mutlaka 1. veya 2. vitesle girelim. Hem suyun sağa sola sıçramasını önleriz. Hızımız yavaş fakat aracın devrini yüksek tutmalıyız. Vites değiştirmeyin. Geçtikten sonrada frenleri kontrol edin. Frene sık ve kesik basarak kontrol edebiliriz.

ARAÇLARDA YANGIN:

Aracımız bizim için vazgeçilmezimizdir. Bunun için dikkatli kullanmalı ve bir insana verdiğimiz değer gibi ona da değer vermeliyiz . Bunun için komple iç dış bakımını muntazam bir şekilde yaptırmalıyız. Araçlarımızdaki çıkabilecek her hangi bir yangında yangına müdahale edebilmeliyiz müdahale edilmezse büyük bir trajedi meydana gelebilir.

Eğer benzin buharlaşır ise benzinin buharlaşarak tutuşması sonucu depo alev alır. Alev alması sonucu da aracın infilak etmesine sebep olur. Bunun için aracımız da yanık kokusu ve duman tespit edildiği an aracımızı durdurup anahtar üzerinde iken kontağı kapatmalı. Bunun yanı sıra direksiyonun kilitlenmemesine özen göstermeliyiz. Çünkü aracı itmek istediğimiz de bu mümkün olmaz. Yavaşça yolcuları dışarı çıkararak aracın içinde kimsenin olmamasına dikkat etmeliyiz. Alevlerin büyümesini önlemek için motor kaputunu açmalıyız. Eğer zamanımız ve imkanımız varsa akü kutup başlarını sökmeliyiz. Yangın söndürücümüz mevcut ise kullanarak söndürmeliyiz. Eğer yoksa, battaniye veya oto kılıfı ile söndürebiliriz. Bu örtüler alevlerin oksijen alıp büyümesini önleyecektir. Hava almayınca da sönecektir. Yangın kumlu bir zeminde vuku bulduysa alevlerin üzerine kum atarak da söndürebiliriz.

HEMZEMİN GEÇİTLERDEN GEÇERKEN:

Aracımızla seyir halindeyken hemzemin geçitlerine geldiğimizde bu tren yollarının kara yoluyla kesiştiği yerlerde çok dikkatli olmalıyız. Sabredip trenin geçmesini beklemeyiz. Asla acele etmemeliyiz. Sağa ve sola bakmadan oyalanmadan karşıya geçmeliyiz. Başıma böyle bir kaza vuku bulduğunda büyük bir hızla üzerinize gelecek olan trenin durabilmesi için oldukça uzun bir mesafeye ihtiyacı olacaktır.

Aracımız geçitten geçerken içinde stop etmişse hemen yolcuları indirip emin bir noktaya geçmelerini sağlayın. Aracı iterek karşıya geçemiyorsak, aracımızı birinci vitese alıp kontağı açıp kapayın. Aracın ileri doğru hareketini sağlamış oluruz. Yine hareket ettirmek mümkün değilse, tren gelmiyor ise arkamızda veya önümüzde araç var ise rica edip aracın halatla sizi çekmesini sağlayın.

OTOMOBİLİMİZİN BAKIMI:

Çoğu insan araçlarına yapacakları gereken önemi göstermez. Uzun bir süre sonra da araçta meydana gelen tahribat, daha önemli boyutlara ulaşır. Hem emniyetimiz hem de ekonomik açıdan ileride daha büyük masraflar çıkartarak tehlike altına girmiş oluruz. Bu gibi konularda dikkat etmemiz gerekenler; Otomobilimizin periyodik kontrolünü yaptırırken göstergelerimizin (benzin, yağ, hararet göstergesi gibi) doğruluk payı saptanmalı ve eksilen sıvılar yenileri ile değiştirilmelidir. Aracımızı uzun süre kızgın güneşin altında bırakmamalıyız tehlikelidir çünkü camların kapalı olması iç sıcaklığı arttırıp ön paneli deforme eder. Kapılardaki ve camlardaki kenar lastiklerinde deformasyon ve çatlaklar olaşarak her hangi bir yağmurda veya yıkamada suyun otomobile sızmasına neden oluruz. Sıcak günlerde camları biraz açık bırakıp, lastikleri vazelinlemek gerekir. Otomobilimizi sıcaktan korumak istiyorsak gölgesi bol olan yere park etmeliyiz. Ağaçlıklı bir yere asla park etmeyelim son derece sakıncalı bir durumdur. Çünkü bitkilerden dökülen polen ve kuşların dışkıları gibi benzeri maddeler otomobilin boyasına zarar verir.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
 Share

  • Bize katılmak ister misin?

    Seni de aramızda görmek isteriz!

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Bu siteyi kullanarak, Kullanım Şartlarını kabul edersiniz.