Jump to content

Karlı yollarda araç nasıl kullanılır?


Yönetici
 Share

Önerilen İletiler

  • Ev Sahibi

Kış mevsiminin güzelliği kadar zorlukları da vardır. Özellikle kış mevsimi sürücüler için büyük bir sorun olmaktadır. Kış mevsiminin gelmesiyle buzlanan yollarda araç kullanan sürücüler çok daha dikkatli olmalıdır. En ufak bir hata ölümcül kazalara neden olabilir. Yurtta çok sayıda kaza meydana gelirken, karlı havalarda bu sayı daha da artmaktadır. Kar yağışı ve buzlanmanın etkili olduğu son günlerde araç kullanmak sürücüler için korkulu bir rüyaya dönüşmektedir. Pekâlâ, can ve mal kaybının olmaması için neler yapılmalı, karlı havalarda nasıl araba kullanmalıyız?

Karlı ve kaygan zeminlerde alınacak birkaç önlem ve dikkat ile daha güvenli araç kullanılabilir. Güvenli araç kullanmanın ilk şartı aracı kış mevsimine uygun olarak hazırlamak ve kış bakımını yaptırmaktır.

Lastikler; Karlı zeminlerde en iyi tutunmayı sağlayacak olan kış lastikleri buz üzerinde güvenli sürüş için ilk sırada yer alır. Bu lastikler fren yapıldığı anda daha kısa mesafede durma imkânı sağlayarak yol üzerinde daha iyi tutunma sağlar. Ayrıca hava sıcaklığının 7 derecenin altına düştüğü zamanda bu lastikler güvenli sürüş sağlamaktadır. Zincir takmakta kışın rahat araç kullanmakta fayda sağlar. Zincir takılı iken hız sınırı azami 50 km dir. Karda araç kullanan sürücüler asfaltta değil de buzlu bir yolda araba kullandığı göz önüne alarak sürüş stilini değiştirmelidir. Sert direksiyon, gaz ve fren hareketlerinden kaçınmalıdır. Gideceğiniz yere ana arterlerden açık olan yollardan gidiniz. Aşırı karlı yollarda zincirli lastik bile etkisiz kalabilir.

Araç kullanmak düz yolda zor iken bir de bunun üstüne yokuş aşağı inişler ya da çıkışlar eklendiğinde daha da zorlaşmaktadır. Bu gibi durumlarda aracın hızını önceden ayarlamak ve kontrollü bir şekilde yokuşa girmek gerekir. Ani fren yerine hafif fren yaparak inilmelidir. Öndeki aracı daha uzun mesafe bırakılarak takip edilmeli ve tehlike anında arkadan gelenleri uyarmak için dörtlü ışıklarınızı yakınız.

Buzlu yollarda yapılan en ufak bir yanlış hareket aracın dengesinin bozulmasına neden olabilir. Bu yüzden fren ve gaz pedalı gibi debriyaj pedalı de yumuşak kullanılmalıdır. Aksi durumda vites geçişlerinde patinaja düşebilirsiniz. Bu durumda ayak gaz pedalından çekilerek aracın yavaşlaması ve yola tekrar tutunması beklenir.  Sürücü hareket kabiliyetini engellemeyecek şekilde giyinmelidir. Çünkü çok kalın giyinen bir kişinin hareketleri kısıtlanacak ve aracın içindeki sıcaklık ile terlemeye başlayarak reflekslerinin azalmasına neden olacaktır. Bunlar güvenli sürüş için alınması gereken tedbirlerdir. Eğer araba ile yola çıkmak zorunda değilseniz; kış mevsiminde toplu taşıma araçlarını tercih etmelisiniz.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
 Share

  • Bize katılmak ister misin?

    Seni de aramızda görmek isteriz!

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Bu siteyi kullanarak, Kullanım Şartlarını kabul edersiniz.