Jump to content

Nos (nitrous oxside sistem) nedir? Nitro nasıl çalışır?


Yönetici
 Share

Önerilen İletiler

  • Ev Sahibi

NOS motor gücünü 50 beygirden 500 beygire kadar artmasını sağlıyor. NOSun çalışma esası, motorda yanma odasına gönderilen yakıtın tamamının yanmasını sağlayarak artı bir güç oluşturmaktır. Nitrous Oxside gazı soğutucu bir etki yaratarak yanma odasına giren oksijen miktarının artmasını sağlıyor. Nitrous Oxside gazı yanıcı ve patlayıcı olmayan soluduğumuz havanın çok daha yoğun biçimindedir.

Otomobilin her hangi bir yerine monte edilen tüp ve tüpün motor bağlanmasını sağlayan araçlardan oluşuyor.

NOS (NİTROUS OXSİDE SİSTEM) NEDİR? NİTRO NASIL ÇALIŞIR?

Nitro oksid 2 bölüm nitrojen (azot) ve bir bölüm oksijenden oluşmaktadır. (ağırlık olarak %36’ı oksijendir). Motorun içinde yaklaşık 572 Fahrenhayt’ta yanma işlemi esnasında nitro parçalanarak oksijeni serbest bırakır. Bu ekstra oksijen daha fazla yakıtın yanmasını temin ederek ilave güç yaratır. Nitrojen yanma işleminin kontrolüne yardımcı olarak, artan silindir basınçlarına koruyucu kalkan ve nemlendirici etkisi yapar. Nitro aynı zamanda giriş şarj ısısını 60 ila 75 fahrenhayt derece düşürerek büyük bir “iç soğuma” etkisi yapar.

Nitrojen ve oksijen karışımı, 2 nitrojen atomu ile birleşik 1 oksijen atomu şeklinde yanma odasına giren nitrous oxide’nin, içerdeki yüksek ısıda nitrojen ve oksijen ayrışmaktadır. Aynı zamanda motorun ısısını emerek soğutur ve bu sayede silindire daha fazla oksijen alımı sağlar.

NOS basınçlı bir tüp içerisinde bulunan nitrojen ve oksijen gazı, otomobil içerisinde bulunan bir düğme ile kontrol edilerek istenildiği zaman aktif hale getirilebilir. Bu sistemde beygir gücü Nitro Oxside den değil benzinden elde edilir. Nos kullanıldığı zaman normal zamanlardakilerden daha fazla yakıt yakmamızı sağlar. Bu yanma çok daha fazla güç sağlar. Nitrous Oxide Sistemi’ nin çalışma prensibi , emme manifoldundan içeri çok daha fazla ve soğuk hava alınabilmesini sağlamaktır. Sistem çalıştırıldığı anda, tüpün içinde soğumuş ve hacimce küçülmüş hava motora daha rahat ve miktar olarak da daha fazla girebilmektedir. İçeri girince, motorun sıcaklığıyla hava genleşir. Bu anda daha fazla miktarda da benzin takviyesi yapıldığında, silindirler normalde alabileceğinden daha fazla hava ve benzin karışımı aldığı için daha güçlü bir patlama olur ve daha yüksek bir güç oluşur.

Nos sistemleri kullanıldığında aracın üzerinde bazı destekleyici parçalarının değişmesi gereklidir. Mesela benzin yakıt oranının düzenlenebilmesi için elektrikli benzin pompası kullanılması şarttır. NOS modifikasyonunu yapan çoğu tuning firması bu sistemi ancak “tam gaz” durumundayken açılacak şekilde ayarlarlar. Bunun sebebi herhangi bir unutkanlık sebebiyle üzücü bir kazaya sebep olunması önlenmiş olur.

Nos, insanların tercihleri ve genellikle araç özelliklerine uygun bir şekilde yapılır. Araçların mekanik bölümlerinde yapılan diğer modifikasyon işlemlerini kaldırabilecek niteliktedir. NOS, genelde 1.viteste kullanılmaz. Zira 1. vites oranı zaten çok kısa olduğu için çoğu arabanın gücü 1.vites için yeterlidir. Hatta patinaj yaptırmamak için gaza tamamen basmazsınız bile. İşte bu durumda NOS sisteminin de kullanımı anlamsızdır. Patinaja maruz kalmamak için NOS ancak 2. veya 3. viteslerden sonra kullanılır. Birden bire artan performansın, aracı sizin kontrolünüzden dışarı çıkaramayacağı durumlarda yani. Yoksa 1. veya 2. viteste bir arabayı zaptetmesi biraz zor olabilir.

NOS DA DAHA FAZLA BEYGİR GÜCÜ KAZANMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

Dereceli egzantrikler, daha geniş hacimli karbüratörler, porting, emme manifoldu, egzost headersları, superchargerlar, turbochargerlar motor modifiye parçalarıdır. NOS kullanılacak motorun bakımlı modifiyeli olması gerekir.

Genelde, forged (Dövme) aluminyum pistonlar modifikasyon yapılırken kullanılacak en iyi pistonlardır. Ateşleme zamanının 4-8 derece geciktirilmesi (her 50 H.P. kazanımı için 1 ila 1 ½ derecelik ateşleme geciktirmesi ile sağlanır) gerekir. Çoğu durumlarda, daha fazla akış sağlayan bir yakıt pompası gerekebilir. Daha yüksek oktanlı (100+) yarış tipi yakıt gerekebileceği gibi, .025” -.030” aralığa yakın normal bujilerden 1’den 2’ye ısı değişimi olan daha soğuk bujiler gerekebilir. 250 H.P.’ın üzerinde güç kazandırır. Bunun yanı sıra özel modifikasyonlar çelik dövme krank, yüksek kalitede yarış tipi piston kolu, nitro sisteminin ilave yakıt ihtiyacını karşılamaya mahsus yüksek çıkışlı yakıt pompasını, ve 110 oktan veya üzerinde ve yüksek özel gravitede yarış yakıtını içerir. Uygulamalarınızda daha özel malumat için lütfen NOS teknik departmanına başvurunuz.

NOS’ un kuvveti doğru şekilde kullanılmadığı takdirde aracın aktarma organları, debriyaj, üniteleri zarar görebilir. Çok önemli bir nokta da NOS’ un açık kalma süresinin 5-8 sn dir. Daha gelişmiş sistem yarış araçlarında 30 sn kadar NOS açık kalabilmektedir.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
 Share

  • Bize katılmak ister misin?

    Seni de aramızda görmek isteriz!

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Bu siteyi kullanarak, Kullanım Şartlarını kabul edersiniz.