Jump to content

Dereceli Egzantrik Mili Nedir?


Yönetici
 Share

Önerilen İletiler

  • Ev Sahibi

Dereceli egzantrikten önce eksantrik (kam) mili ne işe yarar onu öğrenelim. Egzantrik mili motorun çalışma esnasında emme ve egzoz supaplarının açılıp kapanmasını sağlar.

Dereceli eksantrik milinin görevi de subabların açılıp kapanma sürelerini uzatarak, yanma odasına alınan yakıt hava karışımını normalden daha fazla alınmasını sağlıyor. Böylece daha fazla yanma gerçekleştirerek daha fazla güç sağlamış oluyor. Motor performansının artmasını sağlıyor. Modifiye edilmiş otomobilleri için üretilmiş eksantrikler derecelerine ve kullanıcının seçimine göre 10 bg ile 25 bg arasında güç üretebilmektedir. Aynı zamanda tam anlamıyla verim alabilmek için eksantrik mili ile beraber subap, subap yayları, kasnak, ateşleme sistemindeki parçalarda değiştirmelidir.

Dereceli Egzantrik Mili, standart egzantrik miline göre performansa yönelik olarak tasarlanmışlardır. Dereceli Egzantrik Milleri üzerinde ayarlanmış dereceleri mevcuttur. İsmini bu derecelerden almışlardır. Sivri olan kamların bulunduğu  miller, süpapları erken açarak torkun artmasını sağlarken, geniş tepeli kamların bulunduğu miller ise gücü artırmak için tercih ediliyor. Yarış araçların kullanılan dereceli egsantrik milleri de ortalama 80-110 bg kadar artı güç sağlıyor.

Dereceli Egzantrik Mili Hakkında Teknik Bilgiler

Lift nedir? Lift, dereceli eksantrik milinin subapları ne kadar bastırdığını gösteren değere denir. Subabın ileri doğru ne kadar açıldığını gösteren değerdir.
Duration nedir? Subabın yatağından çıktığı zamanki derece ölçümüdür.
Overlap nedir? Giriş ve çıkış subaplarının aynı anda açık olduğu sürenin derecesine overlap denir.

Emme subabı piston üst ölü noktaya gelmeden kaç derece önce açıldığı ve piston alt ölü noktayı geçtikten sonra kaç derece sonra kapandığı Duration ve Overlap değerleri sayesinde hesaplanır. Egzoz subabında erken açılma ve geç kapanma dereceleri bu değerlere sayesinde hesaplanır.
Powerband Nedir? Egzantrik milinin gücünü verimli bir şekilde verebildiği devir aralığına powerband denir

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
 Share

  • Bize katılmak ister misin?

    Seni de aramızda görmek isteriz!

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Bu siteyi kullanarak, Kullanım Şartlarını kabul edersiniz.