Jump to content

Jant tamiri nasıl yapılır?


CenGo
 Share

Önerilen İletiler

  • Üye

Günümüzde jantların genellikle tasarım amacıyla bulunduğu algısı yayılmış durumdadır. Sürücüler, “aracı jant gösterir, ne kadar gösterişli olursa o kadar iyidir” mantığıyla hareket etmektedirler; ancak ne yazık ki bu durum doğru değildir. Jantlar, modeli, ağırlığı, çapı ve diğer özellikleri ile aracın yol tutuşunda büyük öneme sahiptirler ve seçimlerinin de bu kriterler doğrultusunda yapılması gerekmektedir.Jantlar önemli olmakla birlikte; olası eğilme, çatlama, kırılma durumlarında da biran önce yenilenmeleri veya tamir edilmeleri gereken parçaların başında gelmektedir.

Yokuş aşağı giderken duramayıp kaldırıma çarpma, bazı yerlerde göremeyip lastiği çarpma vb. gibi kazalar jantlarda eğilme, yamulma gibi hasarlar oluşturabilmektedir. Bu gibi hasarların bir çoğunun sonucunda araçların denge ayarları bozulmaktadır ve hafif titremeler, sağa / sola çekmeler, süspansiyonlarda çeşitli sorunlar oluşabilmektedir ve buna bağlı olarak frenlerin performansları, aracın gücü gibi bir çok noktada performans düşüşü olabilmektedir. Bu ve bu gibi durumlarda uygulanabilecek iki çözüm bulunmaktadır.

Jant Düzelttirme Yöntemleri Nelerdir?

Bunlardan birincisi jantların değiştirilmesidir. Hasar görmüş jantların yenileri ile değişmesi elbette ki sorunların ortadan kalkmasını sağlayacaktır; ancak bu işlem maliyetli bir işlemdir ve her sürücünün bir anda jantlarını değiştirmeye yetecek maddi gücü olmayabilmektedir. Ayrıca bazı durumlarda değişim ihtiyacı olmasa bile (çok ufak bir müdahale ile düzelebilecek durumlarda), servis çalışanları veya diğer kişiler daha fazla para kazanabilmek için bu konuda uzman olmayan sürücüleri kandırarak jant değişiminin gerekli olduğunu ifade etmektedirler. Bu gibi durumlarda sürücülerin bu konu hakkında biraz araştırma yapmaları yeterli olacaktır. Jantın uzman ve güvenilir kişiler tarafından incelenip en doğru çözümün uygulanması hem maddi, hem de güvenlik açısından doğru bir hareket olacaktır.

Jant değişiminin gerekli olmadığı durumlarda uygulanan ikinci yöntem ise, jant düzeltme olarak geçen jant onarım yöntemidir. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Her jant düzeltilmez veya her jant düzeltildiğinde iyi olmaz. Düzeltilmek yerine yenilemenin daha faydalı olduğu durumlar vardır. Bu gibi durumlarda jantı düzelttirip trafiğe çıkmaya devam ederseniz, çeşitli sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Jant düzeltme işlemlerini kendi içinde çekiçle / presle jant düzeltme veya ısıtma / kaynak ile jant düzeltme olarak ikiye ayırmak mümkündür. İki yöntem de farklı durumlarda kullanılabilir. Presle düzeltme için torna makinelerine benzer çeşitli makineler bulunmaktadır ve jantlar bu makinelere yerleştirilerek gerekli ölçülerde düzeltilmektedirler. Bu düzeltmeler genellikle eğilme gibi durumlarda yapılmaktadırlar ve alaşım jantların düzeltilmesinde kullanılmaktadırlar. Ancak genellikle eğilme, bükülme gibi budumların göbekten değil, kenarlardan olduğu durumlarda tavsiye edilmektedir. Isıtma / kaynak yöntemi ile düzeltmede ise adından da anlaşıldığı üzere janta kaynak yöntemi ile müdahale edilir ve çatlak, kırık gibi durumlar düzeltilebilir. Bu yöntem alaşım jantlarda tavsiye edilmemektedir, hatta sakıncalı bulunmaktadır. Çünkü ısıtma / kaynak yöntemi alaşımlı jantlardaki bağ yapısını bozarak jantın özelliğini yitirmesine neden olmaktadır.

Jant düzeltme işlemi doğru kişiler tarafından doğru olarak gerçekleştirildiğinde etkili olacaktır. Ayrıca maliyet açısından da uygun olacaktır. Örneğin yeni bir jant fiyatı 100-200 TL iken (fiyatlar örnek olarak verilmektedir ve değişiklik gösterebilir), jant düzeltme işlemini 20-30 TL gibi bir fiyatla yaptırmak mümkündür. Jant düzeltme için amatör olan makineler de bulunmaktadır ve bu sayede sürücüler kendi jantlarını düzeltebilmektedirler; ancak bu işlem basit gibi görünsede dikkatlice yapılması gereken bir işlem olduğundan, bu yöntem uzmanlar tarafından tavsiye edilmemektedir. Acaç için önemli olan jantlara gerekli müdahalelerin en iyi şekilde yapılması güvenlik ve sağlık için şarttır.

kaynak

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
 Share

  • Bize katılmak ister misin?

    Seni de aramızda görmek isteriz!



×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Bu siteyi kullanarak, Kullanım Şartlarını kabul edersiniz.