Jump to content

Araba Amplifikatör (Yükseltici) Sınıfları


ilbarista
 Share

Önerilen İletiler

Tüm güç amplifikatörleri temelde aynı işlevi yerine getirir ve aynı temel ilkeler altında çalışırlar, ancak bu tüm araba amplifikatör sınıflarının eşit şekilde yaratıldığı anlamına gelmez . Bazı amplifikatörler belirli kullanımlarda diğerlerinden daha uygundur ve ihtiyacınız olan türünü söylemenin en kolay yolu sınıfına bakmaktır. Her sınıfta alfabedeki bir harf kullanılır ve çok net bir şekilde tasvir edilir, ancak birden fazla sınıfın özelliklerini içeren hibrit amplifikatörler de vardır.

Sınıfların Başlıcaları

Temelde, yalnızca iki tür güç amplifikatörü vardır: analog amplifikatörleri ve switch amplifikatörleri. Bu temel tipler ayrıca, düzinelerce harfli sınıflara ayrılmıştır. T ve Z gibi bu sınıflardan bazıları tescilli ticari markalardır ve A - B gibi diğerleri de çeşitli üreticiler tarafından üretilmektedir.

Farklı amplifikatör sınıflarının otomobil ses sistemlerinde yaygın olarak kullanılan dört tipi bulunur ve bunlardan biri iki tipin kombinasyonudur. Bu dört amplifikatör sınıfı A, B, AB ve D'dir.

Araba Yükseltici Sınıfları

 

Artıları

Eksileri

Sınıf A

  • Temiz ses çıkışı

  • Yüksek doğruluk

  • Düşük bozulma

  • Büyük boy

  • Isı yaratma

Sınıf B

  • Verimli

  • Yer tasarrufu

  • Daha az ısı yaratma

  • Daha düşük ses güvenilirliği

  • Sinyal bozulması

Sınıf A/B

  • A sınıfından daha verimli

  • B sınıfından daha az bozulma

  • B sınıfından daha az verimli

  • A sınıfından daha fazla bozulma

Sınıf D

  • Son derece verimli

  • Yüksek frekanslarda bozulma

 

A Sınıfı Araç Amplifikatörleri

Tanım gereği, A sınıfı amplifikatörler "her zaman açıktır". Bu amplifikatörler, çıkış transistörlerinden her zaman geçen akıma sahip olacak şekilde tasarlanmış dahili devre kullandıkları için gruplandırılmıştır . Bu temel tasarım, A sınıfı amfileri bazı uygulamalarda çok uygun ve bazı uygulamalarda da çok uygun olmayan avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Araba stereo uygulamalarında A sınıfı amfiler söz konusu olduğunda en büyük sorun amplifikatörün ebatıdır.

B Sınıfı Araç  Amplifikatörleri

A sınıfı amfilerin aksine, B sınıfı güç amplifikatörleri switch özelliğine sahiptir. Bu, amplifikasyon için herhangi bir ses sinyali olmadığında çıkış transistörlerini etkili bir şekilde "kapatma" sağlayan dahili devreleri kullandıkları anlamına gelir. Bu, B sınıfı amplifikatörü araba ses uygulamaları için çok iyi bir hale getiren verimliliği büyük ölçüde artırmakta ancak aynı zamanda ses kalitesinin de bir miktar azalmasını beraberinde getirmektedir.

AB Sınıfı Araç Amplifikatörleri

AB sınıfı amplifikatörler, geleneksel A ve B sınıfı amplifikatörlerin etkili bir karışımıdır. Transistörlerde her zaman akım olmasına rağmen, sinyal yokken akım miktarını azaltabilen devreler kullanırlar. Bu özellik AB sınıfı amplifikatörlerin, B sınıfı amplifikatörler kadar bozulma olmaksızın A sınıfı amplifikatörlerden yüksek verime ulaşmasını sağlar. Bu avantajlarından dolayı, AB sınıfı güç amplifikatörleri, araba ses sistemlerinde en yaygın olarak kullanılan amplifikatörlerdir.

D Sınıfı Araç Amplifikatörleri

Sınıf A, B ve AB amfileri araçlarda yaygın olarak kullanılan analog sistemler olduğundan, bu, D sınıfı amplifikatörleri (dijital) kendi alanının tek yaygın kullanılan örneği yapar. Sınıf A, B ve AB'den farklı olarak, D sınıfı amfiler, kendi transistörlerinde olan akımı çok hızlı bir şekilde açıp kapatarak çalışırlar. Bu etkili bir şekilde, analog giriş sinyaline eşlenmiş bir etki oluşturur.

D sınıfı araba amplifikatörleri son derece verimli olmasına rağmen, anahtarlama / titreşim metodu yüksek frekanslarda belli miktarda bozulmayla sonuçlanır. Düşük frekanslar aynı bozulmadan muzdarip olmadıklarından, bunlar genellikle "low-pass" bir filtreden çıkarılır. Birçok mono subwoofer amfi, D sınıfıdır, ancak boyut ve güç avantajları, onları tam aralık hoparlörler için de daha popüler amplifikatör sınıflarından biri yapmaktadır .

A, B ve D'nin ötesinde

Çoğu araç amplifikatörü A/B veya D'dir, ancak varyasyonlar da mevcuttur.

Bu diğer amplifikatör sınıfları, tipik olarak, ana amfi tiplerinden gelen özellikleri seçer ve karşılığında çok fazla ödün vermeden performansı arttırmaya çalışır.

Örneğin, AB amplifikatörlerinde olduğu gibi A ve B tasarımlarını birleştirir; BD sınıfı amplifikatörler, yüksek frekanslarda D sınıfı amplifikatörlerden daha az bozulma sunması ve bir B sınıfından beklediğimizden daha fazla verimlilik sunması için tasarlanmıştır.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
 Share

  • Bize katılmak ister misin?

    Seni de aramızda görmek isteriz!

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Bu siteyi kullanarak, Kullanım Şartlarını kabul edersiniz.