Jump to content

Kış Koşullarında Araba Kullanmanın Püf Noktaları


Savaş Gündoğan
 Share

Önerilen İletiler

  • Üye

Zorlu kış koşullarında otomobil kullanmanız gerekiyorsa sürüş güvenliğiniz için, kış koşullarında araba kullanmanın püf noktalarını gözden geçirip, bunları uyguladığınızdan emin olmakta fayda var.

Yaklaşan olumsuz kış koşulları beraberinde otomobil sürüş zorluğunu da getirmekte. Zorlu kış koşullarında otomobil kullanmanız gerekiyorsa sürüş güvenliğiniz için, kış koşullarında araba kullanmanın püf noktalarını gözden geçirip, bunları uyguladığınızdan emin olmakta fayda var.

Araç kış bakımı

Yoğun kış koşulları başlamadan aracınız kış bakımını yaptırmanız iyi bir başlangıç olacaktır. Kış bakımında genellikle antifriz, akü, hava filtresi, kalorifer, silecekler ve motor yağına bakılır. Servisler, araç kampanyalarıgibi bakım kampanyaları yapmaktadır bunları takip ederek daha uygun fiyatlı araç kış bakımı yaptırabilirsiniz.

Ne Zaman Zincir takmak gerek

Genel kış koşullarında yüksek tutunma oranı ile kış lastikleri kalkış ve duruşta faydalı olacaktır. Ancak uzun süreli yoğun kış koşullarında karda ve buzda araç kullanmanız gerekirse zincir seçeneğini değerlendirmek gerek. Kışın arabanızda patinaj ve fren sorunu olmaması için buzlu zeminlerde ve karın sert olduğu yollarda zincir takılması gerek.

Kış Koşullarında Araç Hazırlığı ve Temizliği

Aracınızı kullanmadan önce öncelikle üstündeki karı temizlemeniz gerekir burada dikkat edilecek konu sadece ön camı değil mümkün olduğunca araç üstündeki tüm karı temizlemektir. Araçta buzlanma varsa buzu çözebilmek için ılık su kullanılabilir. Kış koşullarında bilhassa uzun yola çıkıyorsanız yanınızda battaniye, yedek kıyafet, yiyecek bulundurmanızda fayda var. Kış koşullarında seyahat ederken kapalı yollar ile karşılaşabilirsiniz. Böyle durumlara karşı önlem olarak deponuz dolu olarak yola çıkmanız ısınma problemi ile karşılaşmanızı önler. Bu sayede kaloriferinizi rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Kış koşullarında sürüşü etkileyen bir diğer konu da buğulu camdır. Ön camınızda buğu varken aracı kullanmaya devam etmek büyük riskleri beraberinde getirir. Bu sorundan kaloriferinizi çalıştırarak, bu yeterli olmazsa camlarınızı açarak kurtulabilirsiniz. Kaloriferinizi çalıştırırken buğuyu çözmesi için havanın dışarıdan gelmesine ve yönünün cama gelecek şekilde ayarladığınızdan emin olun. Bu çözümler yeterli olmazsa buğu çözücü sıvılar kullanabilir.

4x4 Araçlar ile Kış Koşullarında Seyahat

4x4 araçlar muhakkak ki kış koşullarında sürücülere çeşitli avantajlar sağlar. Ancak aracınız 4x4 olsa da gerekli önlemleri aldığınızdan ve kış koşullarına uygun sürüş tekniklerini uyguladığınızdan emin olun. Örneğin 4x4 araçlar için de sağlıklı fren için kış koşullarına uygun lastiklerin olması kaçınılmazdır. Bunun yanında dikkat edilmesi gereken bir diğer konu bazı araçlarda 4x4 özelliği seçenek olarak sunulur ihtiyaç durumunda manüel olarak 2 çekerden 4 çekere geçiş yapmanız gerekir. 4x4 araçların ağırlık merkezleriyukarıdadır bu sebeple daha dikkatli direksiyon kullanımı gerektirir. Virajlarda diğer araçlara kıyasla daha kolay kayabileceğini unutmamak gerek.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
 Share

  • Bize katılmak ister misin?

    Seni de aramızda görmek isteriz!

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Bu siteyi kullanarak, Kullanım Şartlarını kabul edersiniz.