Jump to content

Arabalarda Direksiyon Mekanizması Nasıl Çalışır?


Önerilen İletiler

  • Ev Sahibi

 

Araba kullanmayı öğrenirken zor olan şeylerden biri direksiyon kontrolü olabilir. Bu video sadece insan gücü ile kontrol edilen direksiyon mekanizmasını ve elektrik motoru(DC Motor) yardımlı direksiyon mekanizmasını en basit haliyle açıklar...


--- Arabalarda Direksiyon Mekanizması Nasıl Çalışır? | Elektrikli Direksiyon
   Araç kullanırken dönmek istediğimizde aracın dönmesi için ön tekerlekleri sağa veya sola eğeriz. Sürtünme kuvveti yoksa araç ilerleyemez, duramaz ve dönemez. Tekerleğin dönerek yol aldığı durumda sabit yer ile temas noktasında tekerleğin hızı daima sıfır olmalıdır. Bu sayede sabit yol ve tekerleğin temas noktası arasında kayma olmaz. Ve araç ilerleyebilir. Tekerlek iki tür harekete sahiptir.
Arabanın yönünde ilerler ve kendi ekseninde döner.....
  
   Mekanizmanın merkezinde bir kramayer dişli bulunur. Bu parça sadece düz bir çizgide hareket edebilecek şekildedir. Direksiyondan gelen döndürme gücü sayesinde bu parçayı küçük bir dişli ile hareket ettirebiliriz. Tekerleklerin her ikisinde de yönlendirme kolu adı verebileceğimiz parçalar bulunur. Bu bölge kısıtlanmıştır. Rot kolları sayesinde yönlendirme kolu ile kremayer arasında bağlantı sağlanır. Rot kollarının hareketi kısıtlı değildir. Kremayer dişli hareket ettiğinde sol ve sağ tekerlekler farklı açılarda döner. 
Sol ve sağ tekerleklerin buluşma noktası daima arka tekerlek 
çizgisinde olur. Kısaca bu mekanizma düzgün yönlendirme için gerekli koşulları karşılar. Bu sayede araç kaymadan dengeli olarak dönüş yapar.
  
   Günümüzde kullanımı yaygınlaşan ve gelecekte de çok sık kullanılacak olan elektrikli motor destekli direksiyon yönlendirme işlemini zahmetsiz ve daha kusursuz hale getirir.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
 Share

  • Bize katılmak ister misin?

    Seni de aramızda görmek isteriz!

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Bu siteyi kullanarak, Kullanım Şartlarını kabul edersiniz.