Jump to content

Debriyaj, Fren Alışkanlıkları - Debriyaja Nasıl Basmalıyım, Frene Ne Kadar Basayım?


Uğur DAĞ
 Share

Önerilen İletiler

İyi forumlar efenim,

Kış mevsiminin içine birden daldığımız günlerde tekrar hatırlanan konulardan biri olsa gerek debriyaj, fren kullanımı.

Debriyaj takım parçaları ve fren takım parçaları malum sürekli hareketli bir o kadar da hassas parçalar. Takım parçalar olduğundan bir parçasına bir şey olduğunda diğer parçalar sırasıyla arızalanabilir, bu yüzden tasarruflu ve narin kullanmak gerekir. 

Debriyajınızın, baskı- balata- bilye takımlarınızın zarar görmemesi, uzun ömürlü olması için debriyaja az basın, kısa basın. Kısa ve öz kullanın. 80-100 km hızla seyrederken uzaktaki kırmızı ışığı gördüğünüzde ayağınız debriyajda yavaşlamanıza hiç gerek yok. Ayağınızı gazdan çekip frene kibar kibar dokunarak yavaşlatın, durmadan önce debriyaja basarak aracınızı boşa alın. Işıkta veya trafikteki dur kalk sırasında ayağınızı debriyajda vitesinizi 1 de tutmanıza gerek yok. Ayağınız debriyajda kaldığı süre boyunca baskı balata setinize sürekli güç uygulayacağınızdan yıpranmalar eskimeler hızlanacaktır.

Debriyaj kullanımı çoğu zaman alışkanlıklara da bağlı, mesela mahalle arası dönüşlerde ayağınızı debriyajda tutarak dönüyor olabilirsiniz. Yapmayın. Dönmeden önce vitesinizi uygun olarak küçültüp dönün, dönüş sırasında aracı kavramaya almış olacağınızdan bir sorun olmayacaktır.

Gelelim fren konusuna,

Trafikte tehlike yaratan durumlarında başlarında gelir bu gereksiz, sert frenler. Hız sınırlarına uyduğunuzda olağanüstü bir durumla karşılaşmazsanız eğer sert bir fren ihtimali zaten oldukça azalıyor. Fren pedalınıza düşman gibi davranmayın, sert kullanmayın ya da tam tersi olarak fren pedalınızı hiç kullanmamazlık da yapmayın. 

Frene yumuşak dokunuşlarınızın ne balatalarınıza ne diskinize bir zararı var. Yalnız pedala birden yüklenirseniz ne disk ne balata sağlıklı kalır. Aylık balata değiştirenleri görürken ortalama 2-3 yılda balata değiştirenleri görmek oldukça mümkün.

Kış aylarında bu debriyaj-fren ikilisi daha çok önem teşkil eder ki sizi yolda tutan ekibin başında gelirler. Kış aylarında aracın her noktasına hassas davranın. Direksiyonunuz, freniniz, debriyajınız hatta kapılarınıza bile. 

Direksiyonun sert turları aracı frenden çok kaydırabilir. Frene sert basmanız aracı iyice hızlandırabilir. Debriyaja fazla basmanız aracın gücünü boşa çıkaracağından yine sizi rampada bırakabilir. Debriyajın gaz ile idareli kullanımı kış şartlarında hem sürüş konforunuzu hem güvenliğinizi arttırır.

Örneğin aracınız kaymaya başladığında debriyaja frene var gücünüzle basmak aracın sadece savrulmasına sebep olur. Onun yerine aracınızı boşa çıkarmadan güçlü bir viteste (1.- 2.)  devam ederseniz sorunu neredeyse ortadan kaldırmış olursunuz. Frene de debriyaja da daha az ihtiyacınız kalır.

Konu yanlış anlaşılmasın, hızınızı dengeli tutup debriyaj- fren ikilisini daha az kullandığınızda parçaların ömrünü uzatmakla beraber, güvenliği arttırmış, yakıt kullanımını da azaltmış olursunuz.

İyi sürüşler.

 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
 Share

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Bu siteyi kullanarak, Kullanım Şartlarını kabul edersiniz.