Jump to content

Soğuk Kış Aylarında Araç Sağlığı


Önerilen İletiler

İyi forumlar olsun.

Havalar soğuk, Ankara'da daha soğuk. Ayaz sadece beni değil arabamıda üşütüyor. Bir de benim ki 30 yaşında ki soğuk bize çok tehlikeli :)

Arkadaşlar soğuk havalarda araçlara daha fazla özen gösterelim ki bizi üzmesinler.

Senaryo şu;

Sabahın köründe daha hava aydınlanmamışken sıcacık yatağımızdan kalkıyoruz. Yüzümüzü yıkamak bile üşütüyor. Birde o halde evden çıkıyoruz ki dışarda kesici bir soğuk. Arabaya ulaşıyoruz. Kapı kolunu tutuyoruz açmaya çalışıyoruz ama donmuş. Kapı bir şekilde açılıyor. Araca biniyoruz, marşa basıyoruz motor '' gıv gıv gıv'' ediyor. Marş yok. Çalışmıyor. Zaten üşümüştük. Bir umut bir daha basıyoruz marşa. Yok bu sefer ''gıv gıv'' da yok. Kaput mandalını çekip iniyoruz arabadan bu sefer daha soğuk geliyor hava. Kaputu kaldırıp motorla bakışıyoruz. Bir yandan gözümüz komşuların arabasında, ''acaba kimden takviye rica etsem?'' ama sabahın körü olduğundan kimsenin ziline basılmaz. En yakın arkadaşınızı arayıp eve tekrar çıkıyorsunuz, geliyor takviye yapıyorsunuz. Araç çalışıyor, yola çıkıyorsunuz. Bu sefer yollar buz. Araç kayıyor olur olmadık yerlerde. İşe zaten geç kaldınız, bir de buz yüzünden vakit kaybettiniz. Stresle başlayıp gittikçe stres seviyesi artan bir güne günaydın.

Eveeet..

Bu gibi senaryolarda ne yapabiliriz?

Eğer mümkün ise kapalı garaja koyun aracınızı, değilse mümkün olduğu kadar bir yerlere sıkıştırın :) sağdan soldan çok rüzgar almasın. Teyp, kalorifer, klima, tavan lambası, çakmak şarj, navigasyon cihazı ve bilimum elektrik çekecek şeyleri çıkarın, kapattığınıza emin olun, yakıtınızın seviyesini kontrol edin Yakıtınız az ise doldurup öyle park edin. Radyatörünüzde antfriz olduğundan emin olun. Direksiyonunuzu düz konumda bırakın. 

Sabah aracınıza bindiğinizde hemen marşa basmayın. Bir kaç kez '' yarım kontak'' yapıp akünüzü elektrik tesisatınızı uyarın, hareketlendirin. Aracınız dizel ise mutlaka bir kaç kez yapmanızda fayda var.

Marşa bastıktan sonra aracınız çalışmıyorsa ''gıv gıv'' sesi geliyorsa çok zorlamayın. Biraz daha bekleyip tekrar deneyin. ÇAlışmıyorsa önce takviye imkanınızı düşünün mümkün değilse vurdurmayı düşünebilirsiniz. ''gıv gıv'' sesi akünüzün zayıfladığına işarettir. Marş motorunuz yeterli elektriği sağlayamadığından ateşleme sistemini çalıştıramıyor anlamına gelir. Soğuk havalarda akünüz zayıflar. Buna yapabilecek çok birşeyiniz yok. Kışa girmeden akü kontrolleri yaptırmak dışında. 

Aracınız çalıştıysa hiç yerinizden kımıldamayın. Zaten camlarınız buz tuttu önünüzü göremiyorsunuz. Aracınız rölantide bir kaç dakika çalışsın. Gaza basmayın daha çabuk ısınsın diye. Çok işe yaramaz. İhtiyar bir ustamın dediği gibi '' soğuk arabaya gaz basmak uyuyan bebeğe tokat atmak gibidir''. Soğuk araçta aşınma fazla olur, o yüzden gaza basmayın araç ısınana kadar. Isındığında camlarınız da çözülmüş olacak. Sürüşe hazırız.

Yollar buzlu, cam gibi. Frene yavaş basıyoruz. Gaza yavaş basıyoruz, direksiyona narin davranıyoruz. Takip mesafesini normalin 2-3 katına çıkarıyoruz. Kış lastiklerimiz de olsa lastiğe güvenerek abartmıyoruz.

Eğer ihtiyar bir araç sahibi iseniz ben gibi ve tüplüyseniz işiniz daha zor. Aracınızı geceden benzinde bırakın. LPG beyni soğuk havada donar. Eğer mecbur kaldıysanız direksiyona hiç oturmadan LPG beynine biraz sıcak su dökmeniz size yardımcı olacaktır. Eski araçlarda orijinal olmayan elektrikli donanımlardan mümkün olduğu kadar uzak durun akünün kaçak yapıp zayıflaması ihtimali delikanlı araçlara göre çok çok daha fazla. Eski araçlarda motor ve akü yeni araçlara göre baya ortalıkta her yerden soğuk gelebilir. Yeni araçlarda bu kısmen daha az.

Radyatör antfrizi araçlarda hayati öneme sahip kış aylarında. Su dolu bir radyatör soğukta donar, o şekilde marşa basmak blok patlatmaya kadar gider. 

Ufak bir kaç basit yöntem anlattım. Bu yazıyı okuduysanız aracınız sizin için önemli. O yüzden aracınıza iyi bakın.

İyi sürüşler.

 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
 Share

  • Bize katılmak ister misin?

    Seni de aramızda görmek isteriz!

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Bu siteyi kullanarak, Kullanım Şartlarını kabul edersiniz.