Jump to content

Trafik kazası sonrasında yapılması gerekenler nelerdir?


Önerilen İletiler

  • Ev Sahibi

Aşağıdaki yazımızda maddi hasarlı kazalarda yapılması gereken konular anlatılmıştır.

Bu yazımızda sürücüleri yakından ilgilendiren bir konu olan trafik kazası sonrası ne yapılması gerektiği konusunda bilgi vereceğiz. Trafik hayatın bir parçası ve insanlar gününün büyük bir kısmını yolcu ya da sürücü olarak trafikte geçirmektedir. Ne yazık ki ülkemizde hergün bir çok can ya da mal kayıplı trafik kazası olmaktadır. Kaza yaptığımızda yada kaza gördüğümüzde öncelikle arkadan gelen trafiği uyaracak şekilde yola işaret konulmalıdır. Yol güvenliğinin alınması daha büyük çapta kazaların oluşmasını engeller.

Trafiğin yoğun olarak aktığı ana arter ve yollarda meydana kazalar sonucunda yolda araçlardan uzun kuyruklar oluşmaktadır. Özelikle sabah mesai başlangıç ve bitiş saatlerinde 10 dakikalık bir yol kapanması kilometrelerce kuyruk oluşmasına sebep olur. Bu sebeple 2008 yılından itibaren maddi hasar ile sonuçlanan trafik kazalarında; kaza tespit tutanağı tutulmaya başlanmıştı. Kaza tespit tutanağı tutmak için kazaya karışan tarafların aralarında anlaşmış olmaları gerekir. Böyle durumlar kaza yerine trafik polisi veya jandarma ekipleri gelene kadar trafiğin durmasının önüne geçilmiş oldu. Kazaya karışanlar arasında bir anlaşmazlık olursa o zaman trafik polisinin devreye girmesi gerekir.Kazaya karıştığınızda trafik kurallarına göre haklı olduğunuzu biliyorsanız, fazla polemiğe girmeden trafik ekiplerine haber veriniz.

Bazı trafik kazalarında ise trafik polisi veya jandarmanın olay yerine gelmesi zorunludur . Bu gibi durumlar şöyle sıralanabilir. Kazaya karışan kişilerin ehliyeti olmadığı yada ehliyeti taşıtı sürmeye yetmeyecek sınıfta olması.Sürücünün alkollü olması yada alkol olmasından şüphelenilmesi, aracın trafik sigortasının olmaması. Kazaya karışan araçlardan birini resmi araç olması. (Örneğin belediye otobüsleri). Kazada yaralan ve ölenleri olması durumlarında polis ve jandarmaya haber verilir.

Kaza yerinde araçları kımıldatmadan çeşitli açılarda fotoğraf alınması gerekir. Çünkü kaza yapan araçlardan sigorta prosedürlerine göre kaza yapılan yerin fotoğraflarını aracın fotoğraflarını istemektedir . Kaza tespit tutanağı bu durumda yetersizdir. Kazayı yapan aracın zorunlu trafik poliçesinin ,araç ruhsatının ve sürücülerin ehliyet fotokopilerinin alınması gerekmektedir. Kendi aracınızdaki hasarı, varsa kasko sigorta öder. Karşı taraftaki hasarı trafik sigortanız öder. Kaza tespit tutanağındaki orana göre sigorta masrafları karşılar.

Trafik polisi olay yerine geldikten sonra kaza tespit tutanağı tutulur. Kaza tespit tutanağı doldurulurken kazanın oluştuğu yerin bilgisi ,olayın olduğu tarih kazayı yapan kişilerin sürücü bilgileri ,araç bilgileri ,her iki araca ait trafik sigortası poliçe bilgileri ,kazanın oluşumu ile ilgili bilgiler ,kazayı görenlerin ifadeleri alınmalıdır. Kazanın nasıl gerçekleştiğini gösteren kat'iyen çizim yapılmalıdır. Her iki tarafında kaza ile ilgili görüşleri alınmalıdır .Kaza tespit tutanağına son olarak sürücülerin imzaları alınıp tutanağı bitirmelidir .Sürücülerden biri tutanağı imzalamazsa kaza tespit tutanağı geçersiz sayılacaktır.

Sigorta şirketleri ile sonradan bir sorun yaşanmaması için bu belgelerin eksisiz bir şekilde elde edilmesi gerekmektedir. Kazanın yaşandı tarihten itibaren beş iş günü içinde belgelerin sigorta şirketine götürülmesi gerekmektedir. Belgeler bu süre zarfında götürülmez ise sigorta şirketi tazminat ödemek zorunda değildir. Belgeler mutlaka bu süre zarfında sigorta şirketine götürülmelidir . Sigorta şirketi bu belgeler ile hasar dosyası açar ve prosedürlere başlar. Sigorta şirketi belgeleri inceledikten sonra ödenecek tazminata karar verir. Eksperin, araçları uzmanları tarafından inceleyerek düzenleyeceği rapor ödenecek tazminatın belirlenmesinde önemlidir.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
 Share

  • Bize katılmak ister misin?

    Seni de aramızda görmek isteriz!

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Bu siteyi kullanarak, Kullanım Şartlarını kabul edersiniz.