Jump to content

Önerilen İletiler

  • Ev Sahibi

Otomotiv sektörünün çılgın icatlarından biri olan gaz tepkime cihazları son zamanlarda oldukça revaçta ve sorgulanan ürünlerdir. Peki bu ürünlerin amacı nedir, tepkime cihazlarının görevi nedir, ne şekilde çalışır, neden böyle bir ürün icat edilmiştir?

Ortalama olarak model yılı anlamında değerlendirmek gerekirse 2006 ve sonrasında tüm araç marka model ve gruplarda gaz pedal sistemleri elektronik olarak düzenlenmiştir. Yani siz gaz pedalına bastığınızda eskiden aracınızın gaz kelebeğini telli sistem vasıtasıyla kendiniz analog olarak kontrol ederdiniz. Yani özetle anlatmak gerekirse, teknik bilgi haricinde kısaca bisikletlerdeki fren teli mantığıyla işlemekteydi. Siz gaz pedalına bastığınızda kelebeğinizin bir ucu gaz pedalınıza bağlıydı, kelebek kontrolü tamamen sürücüdeydi ve hızını yine sürücü ayarlardı.

Gaz kelebeği nedir?

Gaz kelebeği nedir diyelim: Gaz kelebeği araçların motorlarında emme manifoldundan motora alınan hava miktarını ayarlar. Sürücünün gaz pedalına basma miktarına bağlı olarak açılan kelebek, motora giren hava miktarını belirler. Motora ne kadar çok hava girerse, motor devri ve gücü o kadar artar. Bu sistem analog olarak işlem sağlarken, genel olarak 2006 ve sonrası model yılına sahip araçlarda artık elektronik olarak işlevsellik göstermektedir. 

Elektronik gaz kelebeği potansiyometresi aracılığıyla yönetilen gaz pedalınızda kademeli bir şekilde kelebek hızı ayarlanır. Yani siz dipgaz gaz pedalına yüklenseniz de kelebek eskisistemlerdeki gibi hızlı bir şekilde açılmaz. Belirli bir süre kısıtlaması sonrasında yine akışı düzenleyerek tam verimle kullanmanıza olanak sağlar.

Elektronik gaz potansiyometresi

Gaz tepkime cihazları ise bu kademeli ivmelenme oranını sıfıra indirgeyerek elektronik engellerden aracınızı kurtarır, adı üstünde gaz tepkimenizi iyileştirmektedir. Bu sayede yeni nesil araçları yine eski sistemlerde olduğu gibi dilediğiniz ölçüde, hızlı veya yavaş şekilde manuel kontrol edermiş gibi hakimiyet sağlayabilirsiniz. 

kaynak

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
 Share

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Bu siteyi kullanarak, Kullanım Şartlarını kabul edersiniz.