Jump to content

İkinci el araç alırken motor kontrolü nasıl yapılır?


Yönetici
 Share

Önerilen İletiler

  • Ev Sahibi

İkinci el otomobil alırken motordan anlayan bir tamirciyle kontrol edilmelidir. Kesin almayı düşündüğünüz otomobili servisine gösterilirmelidir. Kaput açıldığında öncelikle motor kapağı açılıp yağ akıtması kontrol edilmeli ve contaların yağ sızdırıp sızdırmadığına bakılması gerekir.3 yaşından büyük otomobillerde bunu tespit etmek daha da zorlaşır.

Bu durumda motorun üfleyip üflemediğine yani yağ yakıp yakmadığına bakmak gerekir. Motor için yapılacak en önemli kontrollerden biri motorun üfleyip üflemediğinin anlaşmasıdır. Özellikle eski araçlarda motor revizyon isteyecek duruma gelmiş olabilir. Motorun revizyon edilmesi oldukça masraflı bir iştir. Motorun yağ yaktığını anlamak için yani üflemesini anlamak için motora yağ konulan kapak açılır ve motor çalıştırılır. Motor ısındıktan sonra yağ, egzozdan ve monifolddan gaz halinde çıkmıyor, segmanlar yukarıya doğru yağ atıyorsa, bu motorun yağ yaktığı anlamına gelir. Bu, zamanla çok masraf çıkarır. Motorun yağ haznesinin kapağı açılıp bakıldığında buharlaşan gazlar görülüyorsa, bu da pistonun aşındığını gösterir.
Birkaç saat park halinde kalmış bir otomobilin altına yatılarak bakıldığında, motorla şanzıman arasından yağ aktığı görülürse, krank keçelerinde kaçak olduğu anlamına gelir.

Otomobili  motor soğukken çalıştırıp mutlaka motorun sesini dinleyin. Bu size motor hakkında referans olacaktır. Otomobili motoru soğukken çalıştırdığınızda rölantisi düzgünse ve uğultu yapmıyorsa bu iyiye yakın demektir. Tabi satmak için gelen arabada bu ayarlanarak iyimiş gibide gözükebilir.
Motoru çalıştırdığınızda sesi dinlerken egzozun da patlak olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer egzoz aşırı yıpranmış ve delinmişse bu durum kendini sesiyle ele verir.

Radyatörün ve motor hortumlarının su kaçırıp kaçırmadığına bakmak gerekir. Radyatör suyunu kontrol edin, eğer su paslı ve yağlıysa sorun var demektir. Radyatör, motor çalışırken köpürme yapıyorsa, bu silindir kapağı contasında kaçak olduğunu gösterir.

Aküden ne olacak yenisini alırım demeyin. Alacağınız otomobilin kaputunu kapatmadan önce aküsünü kontrol etmeyi unutmayın. Akü başları okside olup yağlanmış ise akünün ömrü azalmış demektir. Ayrıca akünün çatlak olup olmadığına da bakın. Bu ufak masraflar toplandığında sizi bayağı zarara sokabilir.

Elektronik beyine sahip olan ve ikinci el piyasa oldukça çok satılan tipo tempra gibi araçlarda ön taraftan darbe alıp almadığı kontrol edilmelidir. Beyinde hasar oluşan ve iç gösterge ışıklarında anormallik olan araçlar alınmamalıdır. Beyin soketi değişen araçlar randıman tutmadığı bilinmektedir. Bu durumlara dikkat edilmelidir.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
 Share

  • Bize katılmak ister misin?

    Seni de aramızda görmek isteriz!

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Bu siteyi kullanarak, Kullanım Şartlarını kabul edersiniz.